Konferenshotell

Synnerligen intressant om Konferenshotell


Konferensanläggning

En konferensanläggning konferenshotell eller ett konferenscenter är en anläggning som är anpassad för konferenser och liknande evenemang. På sådana anläggningar finns hotell, restauranger, föreläsningssalar och andra utrymmen för konferensaktiviteter. En kursgård är en mer anspråkslös anläggning för liknande ändamål. Databas med svenska kongressanläggningar.

Strand Hotell Borgholm

Strand Hotell Borgholm är ett nöjes- och konferenshotell, beläget i Borgholm på Öland. Hotellets äldre del, ritad av Gösta Gerdsiö byggdes 1952 på platsen för en tidigare hotellbyggnad, som brunnit ned året dessförinnan. Hotellet ägdes under många år av krögarfamiljen Attoff, men såldes år 2000 till norska hotellkoncernen Norlandia Hotels och Resorts. Artister såsom till exempel Lionel Richie, Status Quo och Tom Jones har spelat på hotellet. Pianobaren startades av Bernt Egerbladh under 1980-talet och lever fortfarande kvar.

Hanaholmens kulturcentrum

Hanaholmen – kulturcentrum för Sverige och Finland (finska: Hanasaari – ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus) är ett kulturcentrum på Hanaholmen i Esbo i Finland för utbyte mellan Sverige och Finland. Hanaholmens uppgift anges i ett avtal mellan Finland och Sverige som att främja samarbete inom kultur-, samhälls- och näringsliv. Det är en del av Kulturfonden för Sverige och Finland och hanterar också Finlands bilaterala kulturfonder för Norge, Danmark och Island på uppdrag av Undervisnings- och kulturministeriet. Verksamheten leds av en direktion, tillsatt för tre år i sänder, med fem ledamöter vardera från Sverige och Finland. Det driver också ett konferenshotell. Hanaholmen är en allmännyttig organisation som grundfinansieras genom statsbidrag från Sverige och Finland samt verksamhetsbidrag av huvudmannen Kulturfonden för Sverige och Finland. Centret invigdes 1975 som en gengåva av finländska staten för Sveriges efterskänkande av skulder från krigstiden på 1940-talet. Byggnaden ritades av Veikko Malmio, och för den ursprungliga inredningen svarade Yrjö Sotamaa. Hanaholmen återinvigdes efter renovering 2017. Hanaholmens konstpark sträcker sig längs en omkring 500 meter lång gångstig runt byggnaden och har fem skulpturer av Kaarina Kaikkonen, Elisabet Sagefors (född 1954), Erik Wennerstrand (född 1963) och Anna Uddenberg (född 1982). Pär Stenbäck 1974–85. Anna-Maija Marttinen 1991–2003.

Blue Hotel

Blue Hotel är ett konferenshotell beläget i området Älvvik i nordöstra delen av Lidingö kommun. Anläggningen byggdes mellan 1966 och 1969 som kursgård för IBM och är sedan år 2003 ombyggd till en hotell- och konferensanläggning. Blue Hotel Elfviks Udde byggdes på initiativ av IBM som utbildningscenter för norra Europa "Nordic Education Center". Arkitekter var Alf Engström, Gunnar Landberg, Bengt Larsson och Alvar Törneman från ELLT arkitektkontor. Arkitekterna skapade en monumental byggnad i tegel och plåt. Byggnaden gavs en långsmal form i ost-väst riktning som accentueras av tornliknande trapphus i alla fyra hörn. Huvudbyggnaden är uppförd i handslaget tegel med en varmröd färgton och strukna fogar. Söderfasaden är vänd mot Höggarnsfjärden. Söder- och norrfasaderna är beklädda av trapetsprofilerad plåt med roströd cortenyta. Mot syd dominerar stora fönsteröppningar med karmar målade i klarröd kulör. Material och färger skulle harmoniera med den omgivande naturen. Varje mötesrum fick dagsljus, egen klimatstyrning och egen ljudisolering. Varje hotellrum fick havsutsikt. Byggnaden beskrevs vid öppningen 1970 som "en arkitektonisk pärla". Hotellet har idag 63 hotellrum och 16 konferensrum med olika storlek. Anläggningen omfattar 4 500 m² uthyrbar yta på en stor sjötomt. År 2003 förvärvades anläggningen av hotellveteranen Ejnar Söder, känd som en av initiatorerna bakom Esso Motorhotell. Köpeskillingen var 29 miljoner kronor. Anläggningen genomgick därefter en omfattande renovering. I januari 2014 övertog Johan Svensson driften av hotellet.

Hotell Opalen

Scandic Opalen är ett hotell i stadsdelen Heden i Göteborg, som ligger i korsningen Engelbrektsgatan-Skånegatan, vid Evenemangsstråket och i närheten av Scandinavium och Ullevi. Planer på ett storhotell i Reso-regi, hade länge diskuterats. Då staden 1955 ställde mark till förfogande och beslöt att stå som byggherre för projektet, tog planerna fastare form. Men hotellprojektet kunde inte lösas som en begränsad uppgift, utan uppdraget innefattade snart även stadsplan för kvarteret i sin helhet. Arkitekt var Henning Orlando. Ursprungsbyggnaden i 11 våningar uppfördes 1962-1964 av byggherren AB Göteborgshotell, och antalet gästrum och sviter var 229 med sammanlagt 335 bäddar. Huvudmatsalen hade plats för omkring 220 gäster och barbodegan för cirka 60 gäster. Festvåningen kunde ta upp till 260 personer, fördelade på en festsal och fyra klubbrum. Inredningsarkitekt SIR Folke Sundberg svarade för merparten av inredningen. Fasadfrisen på byggnadens entrésida utfördes av den danska konstnären Inger Hanmann. Matsalens muralmålningar är av konstnären Per Lindekrantz. För flertalet av textilierna svarade Alice Lund och Elsa Agélii. Under 2009 byggdes huset på med 5 våningar till dagens 16. Opalen har formen av en solfjäder och har idag cirka 356 rum, före påbyggnaden 242 rum. Namnet kommer av hotellets belägenhet i kvarteret 24 Opalen, tomt 24:11. Hotellet tillhör Scandic Hotels-kedjan och är profilerat främst som ett konferenshotell. Hotell Opalen är kanske mest känt för att ha haft Jimi Hendrix som gäst i januari 1968, inför en spelning på Lorensbergs Cirkus. Spelningen skulle äga rum 4 januari och natten innan konserten passade Hendrix på att festa till och därefter slå sitt hotellrum sönder och samman. Hendrix togs om hand av polisen och fick plåstras om på Sahlgrenska för att sedan sova ruset av sig i fyllecellen.

Hindsgavl

Hindsgavl är ett danskt gods, i nordvästra delen av Fyn, på en i Lilla Bält utskjutande udde, omkring 2 km. norr om Middelfart. Under medeltiden var Hindsgavl en konungaborg, som 1287 brändes av Marsk Stigs anhängare och där 1295 vapenstillestånd slöts mellan danske konungen Erik Menved och norske konungen Erik Prästhatare. 1409 ingicks där förlikning mellan konung Erik av Pommern och greve Henrik av Holstein. Slottet ockuperades av svenska trupper 1657 under Karl X Gustavs första danska krig. 4 november 1659 stormades slottet av danska trupper under Ernst Albrecht von Eberstein under Karl X Gustavs andra danska krig, men det var så svårt skadat efter kriget att det var obeboeligt. 1695 såldes godset. Den nuvarande huvudbyggnaden uppfördes efter ritningar av Hans Næss 1784. 1815 gjordes Hindsgavl tillsammans med Fænøgaard på ön Fænø till stamhus för släkten Fønss och var detta fram till 1924. Hans Christian Andersen besökte Hindsgavls slottsträdgård 1830 och rekommenderar den i ett brev som "den vackraste utsikten på Fyn, kanske i hela Danmark". Den nuvarande arealen är på 171 hektar. Ägare till slottet är sedan 2003 Realdania Byg A/S. Slottet drivs som konferenshotell.

Kallskänka

En kallskänka (franska: garde manger, tyska: Kaltmamsell) är en yrkestitel på en person som tillagar kalla rätter, exempelvis förrätter, sallader och efterrätter inom hotell- och restaurangnäringen, storkök, provkök, butik eller livsmedelsindustrin. Arbetsplatsen kan vara allt från ett kafé eller en restaurang till ett stort konferenshotell eller passagerarfartyg. Eftersom den mat en kallskänka tillagar inte utsätts för värme som dödar mikroorganismer, blir hygien särskilt viktig. Detta inkluderar bland annat att använda förkläde och kökssnibb samt arbetskläder. I Sverige finns grundläggande utbildning till kallskänka bland annat inom gymnasieskolan på Hotell- och restaurangprogrammet, inriktning restaurang- och måltidsservice. Det finns även utbildningar inom kvalificerad yrkesutbildning på eftergymnasial nivå eller inom komvux.

Sävsjö sanatorium

Sävsjö sanatorium var en sjukvårdsinrättning i Sävsjö i Jönköpings län i Småland. I slutet av 1800-talet inleddes en offensiv mot tuberkulosen i Sverige, först genom privata initiativ och senare även från statligt och kommunalt håll. Även kung Oscar II engagerade sig genom inrättande av en jubileumsfond. Uppförandet av sanatorier, särskilda tuberkulossjukhus, var en del i arbetet mot sjukdomen. Sanatorierna kom i regel att förläggas till lantliga och skogrika trakter där luften var klar och ansågs hälsosam. På dessa sjukhus skulle patienterna vila, andas frisk luft och få näringsriktig kost. En stor anledning till Sävsjös utveckling var tillkomsten år 1907 av Sävsjö sanatorium för svårt lungsjuka. Det ritades av Eksjöbyggmästarna Anders Andersson (1861-1934) och Isak Abrahamsson (1861-1935). Under första hälften av 1900-talet kom det tusentals rika stadsbor till Sävsjö, främst från Göteborg och Stockholm, som hade råd att unna sig den då bästa lungkureringsvården i Sverige. Läget för sanatoriet valdes för att den friska höglandsluften och närheten till natur skulle lindra besvären hos de lungsjuka (oftast tuberkulos). Tillgången på bra kommunikationer i form av järnvägsförbindelser till bland annat Stockholm, Göteborg och Malmö tros också ha haft stor inverkan på valet av plats. När sanatoriet byggdes valde man att lägga byggnaden ett par hundra meter från den dåvarande stadskärnan. Här växte det då tallskog och man valde att bevara denna växtlighet i kombination med stora planteringar, buskage, gräsmattor och grusgångar. Efter andra världskrigets slut minskade antalet tuberkulosfall kraftigt och i takt med höjd levnadsstandard och bättre sjukvård på hemmaorten minskade även behovet av sanatorier. 1958 bestämdes att sanatorieverksamheten skulle upphöra och anläggningen skulle istället användas till medicinsk eftervård. Sanatoriet blev Sävsjö sjukhus. Växtligheten är i stort sett bevarad från sanatorietiden och sanatorieskogen är idag en centralt belägen park i Sävsjö, oftast benämnd som sanatorieparken. Den pampiga böjda sanatoriebyggnaden finns ännu kvar och används idag som konferenshotell under namnet Ljunga park. Byggnaden är idag med sina fyra våningar och nära hundra rum norra Europas största träbyggnad.

Seagaia

Seagaia (japanska: シーガイア?, Shiigaia) är en turistresort belägen i Miyazaki, Japan. Namnet kommer från engelska "sea" och grekiska "gaia". Förutom spa och konferenshotell finns 27 håls golfbana och tennisanläggning. Seagaia Ocean Dome var världens största inomhusbad det byggdes till en kostnad av 200 miljarder yen och öppnade den 30 juli 1993. Det var 300 meter långt, 100 meter brett och 38 meter högt. Taket kunde dras tillbaka på dagar med bra väder och skjutas över på dagar med dåligt. Badet stängdes den 1 oktober 2007 och hade då haft tio miljoner besökare. Badet var uppbyggt som en sandstrand med äkta sand. Lufttemperaturen hölls konstant vid 30°C och badvattnet 28°C. Oceandomes vågmaskin kunde även erbjuda möjligheter för vågsurfing.


Konferenshotell