Målarkurser

Synnerligen intressant om Målarkurser


Karl Österberg (konstnär)

Karl Gustaf Melker Österberg, född 30 oktober 1905 i Stockholm, död 5 juli 1996 i Ronneby, var en svensk chefsdekoratör och målare. Han var son till John Melker Österberg och Hilma Karolina Dahlqvist och från 1931 gift med Ruth Linnea Bergqvist. Österberg som studerade vid en tvåårig handelsskola 1922–1923 men var huvudsakligen autodidakt som konstnär. Han deltog i några kortare målarkurser vid Tekniska skolan i Uppsala och bedrev självstudier under resor i bland annat Österrike, Norge, Danmark, England och Nederländerna. Han genomförde ett flertal mindre separatutställningar i Uppsala bland annat på Östlings fotoatelier och han medverkade i Uplands konstförenings utställningar i Gävle och Uppsala. Hans konst består av landskapsskildringar från Uppland utförda i akvarell.

Céleste Fahlström

Céleste Viola Fahlström, verksam under förnamnet Céleste, född 2 januari 1942 i Stockholm är en svensk konstnär, verksam på Ven. Fahlström studerade konst för Bengt Fahlström i Skåne. Hon ärvde 1989 sitt barndomshem på Ven och skapade tillsammans med Stig-Owe Jemseby Konstnärsgården Marielund på Ven där de förutom utställningar även ger målarkurser. Hon har varit verksam som konstnär sedan 1971 och ställt ut separat på bland annat Kulturhuset Binz i Rügen, Gjethuset i Fredriksværk, Soul Art Gallery i Stockholm, Galeri Knudh Grothe i Charlottenlund och Galleri Pro Arte Kaster i Schweiz samt i samlingsutställningar på Ven och i julsalongerna på Galleri Opus i Borgeby och Billedværkstedet i Brovst samt ett stort antal utställningar tillsammans med Jemseby. Hon tilldelades Landskrona kommuns kulturstipendium 1981. På Vens Kulturhus visades dokumentärfilmen om Céleste 2007. Hennes konst består av naivistiska målningar i varma färger. Fahlström är representerad vid bland annat Statens konstråd, Helsingborgs museum, Vetlanda museum, Landskrona museum och ett flertal kommuner och landsting.

Adèli Tiselius

Ingeborg Adèli (Adéle, Adela) Tiselius, född 19 juli 1905 i Mosjö socken, Örebro län, död 31 januari 1985 i Örebro, var en svensk målare. Tiselius var till en början autodidakt som konstnär men för att lära sig behandla teknik och material studerade hon för Gustaf Andrésen vid Arbetarnas bildningsförbunds målarkurser i Örebro i början av 1950-talet. Hon medverkade i Örebro läns konstförenings utställningar Länets konst som visades på Örebro läns museum och utställningar med provinsiell konst. Hennes konst består av realistiskt studerade landskapsmotiv, stilleben och interiörer. Tiselius är representerad vid Örebro läns konstförening.

Bengt Söderström (konstnär)

Bengt Ale Söderström, född 11 november 1911 i Gävle, död 21 november 2002 i Västerås, var en svensk målare, tecknare och lokförare. Han var son till järnarbetaren August Söderström och Signe Wickström och från 1935 gift med Vega Cecilia Hansson. Söderström deltog i några av Kurt Carendis målarkurser men var huvudsakligen autodidakt som konstnär. Vid sidan av sitt arbete som lokförare målade han landskapsskildringar och stilleben i olja eller gouache. Han medverkade ett flertal gånger i utställningar med västmanländsk konst på Västerås konstgalleri. Söderström är representerad vid Västmanlands läns landsting och Västerås kommun.

Gösta Sjöström

Sven Gösta Sjöström, född 25 april 1916 i Luleå, död 16 december 2006 i Falköping, var en svensk skulptör och målare. Han var son till tågmästaren Sanfrid Sjöström och Jenny Johansson och från 1942 gift med Barbro Elisabet Hjort. Förutom några målarkurser för Rudolf Gowenius 1938 och Gerlesborgsskolan i Bohuslän var Sjöström autodidakt som konstnär och bedrev självstudier av primitiv konst på olika museer och under studieresor till Frankrike. Tillsammans med Monica Bertilsson ställde han ut i Falköping 1950 och han medverkade i grupputställningar på Galleri Brinken i Stockholm samt samlingsutställningar i Skara och Skövde. Hans bildkonst består av stilleben och landskapsskildringar och skulpturerna består av abstrakta kompositioner utförda i trä.

Paula Wilson

Eivor Paula Wilson, född 14 juni 1913 i Ölme Värmland, död 13 februari 1995 i Karlskoga, var en svensk målare. Hon var dotter till byggmästaren Paul Andersson och Ester Jansson och från 1937 gift med Axel Folke Wilson. Wilson studerade reklamkonst vid Kristinehamns handelsskola. I början av 1950-talet studerade hon konst för Einar Person och Oskar Person vid TBV:s målarkurser i Karlskoga. Hon har medverkat i utställningen Provinsiell konst i Karlskoga 1952, Värmlands konstförenings Höstsalong på Värmlands museum och i Karlskoga konstförenings utställningar. Hennes konst består av blomsterstilleben och figurmotiv i olja eller akvarell.

Cecilia Voxendal

Valborg Harriet Cecilia Voxendal, född 29 juni 1905 i Stockholm, död 22 september 1995 i Österhaninge, var en svensk målare och sjuksköterska. Hon var dotter till köpmannen Karl Edvin Egebjer (Pettersson) och Emma Andersson och gift med Volter Voxendal. Hon arbetade som sjuksköterska 1928–1948 och kom i kontakt med konsten via sin man. Hon studerade vid Signe Barths målarskola 1948 och 1953 samt sporadiskt på olika målarkurser som arrangerades av Arbetarnas bildningsförbunds målarskola samt genom självstudier under ett flertal resor till bland annat Italien. Tillsammans med Anna Lisa Bergström ställde hon ut på Galerie Æsthetica i Stockholm 1959. Hon medverkade i grupputställningar i Köping och i Liljevalchs konsthalls Stockholmssalong. Hennes konst består av porträtt och nonfigurativa kompositioner utförda i olja, färgkrita och mosaikarbeten.

Signe Söderhielm

Signe Elisabeth Söderhielm, född 21 april 1895 på Tolvfors bruk, Valbo socken i Gävleborgs län, död 5 november 1971 i Falun, var en svensk målare. Hon var dotter till skogsinspektoren Jöns Brolund och Britta Helander och från 1942 gift med majoren Georg Sixten Mauritz Söderhielm. Hon studerade konst vid privata målarkurser i Stockholm på 1920-talet och vid kurser i Gävle på 1940-talet. Hennes konst består huvudsakligen av landskapsskildringar utförda i olja eller pastell. Hennes oljemålning Norns bruksherrgård återutgavs i Söderhielms bok Ätten Söderhielm II 1963.

Peder Duke

Peder Duke, född 1938 i Stockholm, död 2003, var en svensk konstnär. Duke studerade vid Konstfackskolan och Académie Libre innan han fortsatte sina studier vid Konstakademien i Stockholm. Vid sidan av sitt eget skapande har han varit verksam som lärare vid ABF:s målarkurser och vid Grundskolan för konstnärlig utbildning. Duke är representerad vid Moderna museet, Stockholms stadsmuseum, Linköpings museum, Kalmar konstmuseum, Norrköpings konstmuseum och i Gustaf VI Adolfs konstsamling. Peder Duke avled 2003 efter en tids sjukdom.

Ingeborg Winsbro

Magda Ingeborg Winsbro, född 3 januari 1896 i Nyeds församling, Värmland, död 11 februari 1984 i Norrstrands församling, Karlstad, var en svensk skolkökslärare och målare. Hon var dotter till agronomen Johan Andersson och Magda Henriksson. Winsbro studerade målning vid Gerlesborgsskolan i Bohuslän för Arne Isacsson samt vid målarkurser i Danmark, Frankrike och Spanien. Hon har medverkat i Värmlands konstförenings Höstutställning på Värmlands museum i Karlstad. Förädda Barnens hjälpverksamhet skrev och illustrerade hon boken Ögonljus - Blommornas ABC som har utgivits i ett flertal upplagor. En värmländska minns, 1982. Ögonljus, blommornas ABC, Flower alphabet, L'ABC des fleurs, Das Blumen-ABC, engelsk översättning Dorris, fransk översättning Mariececile, tysk översättning, 1952 Christiane, 1952.

Aron Svensson

Sven Aron Svensson, född 11 januari 1899 i Värestorp, Hjärsås socken, Kristianstads län, död 23 maj 1972 i Bjärnum, Norra Åkarps församling, Kristianstads län, var en svensk lantbrukare och målare. Han var son till förmannen Jöns Svensson och Anna Svensson och från 1930 gift med Greta Svensson. Han arbetade först som lantbrukare och bedrev på sin fritid konstnärliga självstudier. Han deltog senare i några av ABF:s målarkurser. Han medverkade i Kristianstads konstförenings salonger. Hans konst består av realistiska landskapsmotiv i olja eller akvarell. Svensson är representerad vid Kristianstads skolstyrelse.

Hans Westman (scenograf)

Hans Ernst Westman, född 1 oktober 1923 i Skövde, död 22 november 2000 i Göteborg, var en svensk yrkesmålare, scenograf, målare och tecknare. Han var son till målaren Ernst Rickard Westman och Emma Charlotta Elisabet Lindqvist. Westman deltog i ett flertal av Åke Pernbys målarkurser i Frankrike, Jugoslavien, Spanien och Sardinien. Separat ställde han bland annat ut på Galleri Duvan i Stockholm och han medverkade regelbundet i Skaraborgssalongerna i Skövde och Falköping. Han var representerad i Göteborgs konstförenings Decemberutställning på Göteborgs konsthall 1961 och julutställningen på Lorensbergs konstsalong i Göteborg 1965. Hans konst består av föremål och landskapsskildringar från de sydliga länder han besökt utförda i olja eller akvarell. Som tecknare medverkade han i Söndagsnisse-Strix. Han ritade 1974 papperskalendern till julkalendern i Sveriges Television Rulle på Rullseröd och 1982 papperskalendern till Albert och Herberts julkalender.

Börje Frykenstam

Börje Frykenstam, född 1936 i Värmland, död 2021 i Stockholm var en svensk målare. Han utbildades formellt vid Konstfack och genom olika målarkurser. Han växte upp på Hägerstensåsen i Stockholm. Vid Lilla Horn på Öland har han sedan 1960-talet en sommarateljé. Frykenstams favoritmotiv var Stockholm och Öland.

Ny ekonomisk politik

Ny ekonomisk politik (NEP) (ryska: новая экономическая политика, novaja ekonomitjeskaja politika) syftar på den ekonomiska politik som temporärt infördes i Sovjetunionen 1921 men upphävdes inför antagandet den första femårsplanen 1928. Politiken inleddes under Vladimir Lenins tid som statsöverhuvud och var i begränsad omfattning blandekonomisk. "En tillfällig kompromiss med kapitalismen", brukar den kallas. Efter Josef Stalins makttillträde infördes en renodlad planekonomi. Under NEP fick en viss del av böndernas skörd säljas på en fri marknad, och resten distribuerades via staten. Lenin hade vissa idéer om att släppa in utländska investeringar för att få fart på landets industri och ekonomi men mötte motstånd av politbyrån, huvudsakligen av Nikolaj Bucharin, Lev Trotskij och Stalin. En speciell klass av privata handlare, så kallade NEP-män bildades som bedrev diverse handel med bristvaror. Dessa levde inget tryggt liv utan greps ofta för påstådda eller verkliga lagöverträdelser. Under NEP-perioden skapades också nomenklaturan, det vill säga en privilegierad ledarklass. År 1923 hade förteckningen av centralutnämnda privilegierade funktionärer hela 5 500 namn. Nomenklaturan levde vidare ända tills Sovjetunionens sammanbrott vid slutet av 1980-talet. Avsikten var att skapa en betrodd kontrollmekanism, men i verkligheten bildades ett slags feodalt system med personliga allianser, lojaliteter och korruption. Under NEP-perioden introducerades dels en massiv läs- och skrivbildning av befolkningen och dels en mer medveten kontroll av konstnärlig verksamhet i landet. Från början, då man saknade bolsjevikförfattare, accepterades radikala författare bara de hade vissa tydliga beröringspunkter med partiets linje. Trotskij kallade dessa för medpassagerare. Författare som Vladimir Majakovskij, Sergej Jesenin och Maksim Gorkij accepterades och var på partiets lönelista, trots att de av partiet inte betraktades som ortodoxa bolsjeviker. För film i Sovjetunionen tilläts även utländskt sponsorkapital. Majakovskij och Gorkij kom att anpassas till positiv skildring av partiets visioner för NEP. Jesenin och Majakovskij begick båda självmord, 1925 respektive 1930. Marc Chagall försökte från början medverka till målarkurser för fabriksarbetare men kom snart på kollisionskurs med bolsjevikestetiken och valde att emigrera. Intellektuell diskussion om livets mening med anor i till exempel Fjodor Dostojevskij försvann från scenen liksom dennes verk. Våren 1922 deporterades ett dussin ledande ryska intellektuella, bland andra filosofen Nikolaj Berdjajev. Kyrkor motverkades dels genom mord på flera biskopar, med motiveringen att kyrkan inte ville sälja egendomar för att motverka svält, och dels genom att medverka till splittring.

Natan Valmin

Mattias Natanael (Natan) Valmin, född 30 maj 1898 i Asarum, Blekinge län, död 17 december 1967 i Lund, var en svensk lektor, arkeolog, populärvetenskaplig författare och målare. Han var son till skomakarmästaren Sven Mathsson och Amalia Olsson och gift 1927–1935 med Sys Poulsen och från 1935 med Lita Anna Maria Wallin. Valmin blev student i Lund 1917, fil. dr. 1931 och docent 1930. Han anställdes som lektor i Växjö 1945. Han gjorde sig känd som populärvetenskaplig författare och arkeolog där han har skildrat sina egna utgrävningar i Grekland. Han studerade konst en kortare tid för Gotthard Sandberg och på målarkurser i Frankrike, Italien och Sverige men räknade sig själv som autodidakt. Separat ställde han sedan 1951 ut upprepade gånger i bland annat Växjö, Halmstad, Karlshamn och Borås. Hans konst består av landskapsskildringar från Medelhavsländerna, Småland, Blekinge och Västkusten utförda i olja eller akvarell.