Kokplattor

Synnerligen intressant om Kokplattor


Kokplatta

En kokplatta är en elektrisk apparat med en eller fler värmeplattor som används för matlagning, som alternativ till en fullständig spis. Kokplattor finns med en eller två gjutjärnsplattor, keramisk platta, induktionsplatta eller gasplatta.

Kokkärl

Kokkärl är en behållare som används för att upphetta mat i vid matlagning. Kokkärlets utformning och tillverkningsmaterial beror på dess användningsområden. Kärl avsedda för tillagning på spis eller kokplatta måste kunna leda värme bra så att värmen från plattan eller gaslågan kan överföras till maten. Kokkärl för tillagning i mikrovågsugn behöver däremot inte vara bra värmeledare. Vanliga värmeledande material är aluminium, rostfritt stål och koppar. För tillagning i mikrovågsugn kan kärl av bland annat porslin, plast och glas användas. Behållare som används för förvaring eller blandning av kall mat kallas normalt inte kokkärl. Gryta (köksredskap), ett något större matlagningskärl med två handtag.

Spiskrok

Spiskrok, eller spiselkrok, är ett smitt redskap, omkring 30 centimeter långt, lätt krökt i ena ändan och med en upphängningskrok i den andra. Spiskroken är avsedd att användas för att öppna heta gjutjärnsspisluckor och spisringar med, eller för att lyfta heta kokplattor på en kamin. Spiskrokar var vanliga hushållstillbehör under andra hälften av 1800-talet och under 1900-talets första decennier. Spiskroken kan vara av obehandlat järn eller vara förkromad, och försedd med en kromad spiral mitt på eller vid greppändan. Gysinge centrum för byggnadsvård.

AGA-spis

Agaspisen uppfanns av nobelpristagaren Gustaf Dalén och presenterades på marknaden 1929 efter sju års experimenterande. Agaspisen gjordes ursprungligen för kokseldning men finns även för ved, gas, olja och el. Den brinner dygnet runt, kräver ett minimum av passning och den är så bränslesnål, att den klarar sig på en kokspåfyllning per dygn. Spisen är tillverkad i gjutjärn och väger från 400 kg, varför bjälklaget bör kontrolleras. Alla Agaspisar har en kokplatta, som håller 400 °C och en sjudningsplatta på 200 °C. Det finns tvåugns, treugns och fyraugns Agaspisar och ugnarna värms upp av indirekt strålningsvärme runt om. 1948 hade 100 000 spisar sålts och ett tiotal länder tillverkade spisarna på licens. Tillverkningen i Sverige upphörde 1957. Den har dock fortsatt att tillverkas i Storbritannien, som länge betraktat sig som Agaspisens egentliga hemland.


Kokplattor