Riskokare

Synnerligen intressant om Riskokare


Riskokare

En riskokare är en typ av köksutrustning som används för att koka ris. Många elektriska riskokare består av en elplatta inbyggd i ett skal och en inre bunke med non-stickbehandling. I vissa fall medföljer galler eller insatser för ångkokning av bland annat potatis, grönsaker och fisk. Några av kokarna kan också användas för tillagning av exempelvis soppa till crème brûlée. En fördel med riskokare är att den känner av hur länge riset behöver koka. När riset är färdigt slår den automatiskt över från värme- till varmhållningsläge. Stora riskokare bör användas för kokning av stora mängder ris, annars bildas lätt en hård yta i botten. Det finns även mindre riskokare. Det finns även riskokare för mikrovågsugn som består av en värmetålig plastskål och ett speciellt ånglock.

Hushållsapparater

Hushållsapparater är ett samlingsnamn för mindre elektriska maskiner som finns i många hem och används vid matlagning, städning eller tvätt, som till exempel brödrost, vattenkokare, kaffebryggare, mixer, mixerstav, matberedare, elvisp, dammsugare, strykjärn, hushållsassistent, smörgåsvärmare och våffeljärn. Lite mer ovanliga hushållsapparater är till exempel glassmaskin, långsamkokare, pastamaskin, bakmaskin, iskrossmaskin, råsaftcentrifug, juicepress, fritös, riskokare, kaffekvarn, potatisskalare, ångkokare, espressomaskin, sous vide, perkolator, rånjärn och ismaskin. Exempel på tillverkare av hushållsapparater.

Yakitate!! Japan

Yakitate!! Japan (Nybakat!! Japanskt bröd) är en japansk manga, skriven av Takashi Hashiguchi och publicerad i Shogakukan's Shōnen Sunday. Den har även blivit bearbetad till anime-format av Sunrise. Mangan har i Japan släppts i 25 volymer i pocket, vecko-utgivningen slutade 10 januari 2007. Animen, som sändes på bland annat TV Tokyo från oktober 2004 till mars 2006 blev totalt 69 avsnitt. Serien vann 2004 Shogakukan Manga Award för bästa shōnen-manga. Seriens namn är delvis en ordvits. Japan syftar både på landet Japan, men pan betyder även bröd på japanska. Franskt bröd heter till exempel furansu-pan på japanska, Ja-pan blir således japanskt bröd. Azuma Kazuma blir i unga år övertalad av sin storasyster att smaka bröd. Han är först skeptisk och vill mycket hellre äta traditionellt japanskt ris. När han väl får smaka brödet kommer han dock snabbt på andra tankar. Mannen som äger bageriet där brödet är köpt lär Azuma att baka och berättar för honom att hans dröm är att skapa ett äkta japanskt bröd som japanerna ska kunna vara stolta över - Japan. Azuma delar snart hans dröm och hoppas kunna göra ett Japan som är minst lika gott som ris. Det visar sig snart att Azuma har en speciell förmåga som kommer hjälpa honom i hans strävan. Han besitter nämligen Sol-händer, varma händer som gör att degen kan jäsa ovanligt snabbt och därmed bli smakrikare. Några år och mängder av Japan-varianter senare söker Azuma till Pantasia, ett av Japans mest ansedda bagerier. Här träffar han flera vänner som kommer att hjälpa honom i hans strävan för att uppnå sin dröm. ※ Brödet är i verkligheten producerat av företaget Yamazaki Pan i Japan. Ja-pan #1: Rostad sojamjölks-Ja-pan ※. Ja-pan #2: Suihan ja-pan (Ja-pan gjord i riskokare). Ja-pan #3: Microvågsugns-sesambröd. Ja-pan #8: Färgat, glaserat och långsamt bakat Sköldpadds-Ja-pan (med stärkelsesirap). Ja-pan #9: Taiyakibröd (Taiyaki är en japansk fisk-formad kaka). Ja-pan #10: Blötlagd hirs-Ja-pan (Diet-Ja-pan låg på kolhydrater). Ja-pan #12: Choklad-coronette ※. Ja-pan #15: Auto-nedsmält japanskt ladugårdshirs. Ja-pan #15 (variant):Auto-nedsmält Nanshõkasei med vetemjöl (ett bröd som riktar in sig på gymnasietjejer). Ja-pan #16: Mt.Fuji Curry Ja-pan (egentligen indiskt "Naan"). Ja-pan #21: Spirande vetemjöls-Castella Ja-pan (Castella är en sorts porös, söt kaka som är populär i Japan) ※. Ja-pan #22: Kamaboko Ja-pan (kamaboko är en sorts japansk skaldjursprodukt). Ja-pan #24: (Antas vara Ja-pan med smör gjort på Hanako-mjölk (getmjölk). Ja-pan #24 (variant): Franskt Ja-pan med smör gjort på Hanako-mjölk (getmjölk). Ja-pan #32: Ja-pan-middagsbröd med wasabi som inte möglar på lång tid. Ja-pan #43: Ja-pan-croissant med 324-lager ※. Ja-pan #44: Himmelsk petalit-Ja-pan. Ja-pan #51: Sportbröd med vitlök. Ja-pan #51 Kai-variant av sportbröd med Ål, Nori, Silkespulver och svarta sojabönor för Formel1-förare. Ja-pan #54: Anpan (japanskt bröd fyllt med söt bönpasta). Ja-pan #55: "Anpan" (fylld med mormors rödbönspasta). Ja-pan #56: Svart Ja-pan (gjordes från början med riskli som sen blev utbytt mot en speciell aska från bambu-kol i avsnitt 29 av anime-serien) ※. Ja-pan #57: Kabukiage (Ja-pan av gårdagens bröd). Ja-pan #58: Melonpan-Ja-pan i Sushi-Stil (Melonpan är ett japanskt bröd formad som en melon med krispig kakdeg på utsidan. Smaken behöver inte vara melon) ※. Ja-pan #59: Okonomiyaki-smörgås med Yakisobafyllning. Ja-pan #60: "Klibbigt och elastiskt" Ja-pan med kraftfullt gluten. Ja-pan #61: Cannabis/Taima-munkbröd (Taima är cannabis, men låter också som det engelska ordet "time") ※.


Riskokare