Elvispar

Synnerligen intressant om Elvispar


Elvisp

En elvisp är en elektrisk köksmaskin med vispar. Den är ett handburet redskap. En elvisp har ett par vispar, som roterar åt motsatta håll drivna av en eller flera elmotorer. Men hastigheten i elmotorer är mycket hög och motorerna alstrar värme, vilket ställer krav på kylning. En snäckväxel används för att driva visparnas axlar, och en fläkt som är fäst vid motoraxeln blåser luft över motorn. I svenska språket används elvisp om en handhållen elektrisk apparat. I engelska språket ses ofta denna produkt som en electric mixer, ett begrepp som inkluderar en stor mängd matberedare av olika storlek. Ibland kan electric beater syfta på det som i svenskan benämns elvisp.

Hushållsapparater

Hushållsapparater är ett samlingsnamn för mindre elektriska maskiner som finns i många hem och används vid matlagning, städning eller tvätt, som till exempel brödrost, vattenkokare, kaffebryggare, mixer, mixerstav, matberedare, elvisp, dammsugare, strykjärn, hushållsassistent, smörgåsvärmare och våffeljärn. Lite mer ovanliga hushållsapparater är till exempel glassmaskin, långsamkokare, pastamaskin, bakmaskin, iskrossmaskin, råsaftcentrifug, juicepress, fritös, riskokare, kaffekvarn, potatisskalare, ångkokare, espressomaskin, sous vide, perkolator, rånjärn och ismaskin. Exempel på tillverkare av hushållsapparater.

Hovmästarsås

Hovmästarsås är en söt, senapsbaserad sås som vanligtvis serveras kall som tillbehör till exempelvis gravad lax men fungerar av många som all-round sås. Såsen har normalt en mild senapssmak och innehåller även dill. Utan dill kallas hovmästarsåsen vanligen senapssås. Såsen kan även kallas gravlaxsås (då ofta med en starkare senap) och är i princip en hovmästarsås. Anledning till namnet hovmästarsås är att ursprungligen tillverkades den vid bordet av just en hovmästare. Oljan skulle vispas ihop med de andra ingredienserna, ett nog så arbetsamt moment utan elvisp. En dansk variant av hovmästarsåsen innehåller även äggulor, och det förekommer att den spetsas med cognac eller sötas med honung.

Hushållsassistent

En hushållsassistent, köksmaskin, är en elektrisk apparat vars grundfunktion är att blanda och bearbeta deg. Egentligen är hushållsassistent ett varumärkesord hämtat från Electrolux modell benämnd just Assistent. Electrolux har registrerat ordet Assistent som ett varumärke. Den korrekta svenska benämningen ska vara köksmaskin, men problemet är att den även används om hushållsapparater i allmänhet. Till skillnad från till exempel matberedare och elvisp sker bearbetningen i en assistent vid betydligt lägre hastighet vilket är bättre för de flesta typer av deg. Vissa fabrikat, till exempel Electrolux, har även en funktion som verkligen knådar degen istället för att röra runt den. Förutom att blanda och bearbeta deg, har de flesta köksmaskiner ett antal tillbehör för att till exempel vispa och mixa. Även köttkvarnar och redskap för att framställa till exempel äppelmos är vanliga.

Potatismos

Potatismos eller potatispuré är en maträtt bestående av kokt och mosad potatis som blandas med smör och mjölk eller grädde. Det är fördelaktigt att använda "mjöliga" potatissorter, medan färskpotatis ska undvikas. Vanligen kryddas potatismoset med salt, vitpeppar och eventuellt mald eller riven muskotnöt. Potatismos kan serveras tillsammans med exempelvis korv, köttbullar eller fiskpinnar, ingår i maträtten lapskojs och ett viktigt tillbehör till maträtter som plankstek. I Sverige är det även en huvuddel av gatukökens mål mosbricka och ingår ofta i en tunnbrödsrulle. För att tillaga potatismos kan man antingen använda en potatisstöt, en potatispress eller en elvisp. Använder man mixer eller matberedare kan den höga hastigheten göra att stärkelse utvecklas och moset blir klistrigt. Maträtten säljs även som halvfabrikat, vardagligt kallat pulvermos, i form av pulver som ska röras ut med vatten och/eller mjölk. Engelsmännen åt pulvermos i ökenkriget under 1940-talet. Och efter att den svenska armén haft problem med potatisförsörjningen började Herbert Felix, som drev en gurkindustri, tillverka pulvermos i en fabrik i England under 1950-talet. Till en början uppfattades företagets pulvermos som nästan oätligt av militärer och det dröjde till 1960-talet innan det ansågs helt ätbart.

Mjukglass

Mjukglass är en variant av glass som ofta säljs i kiosker, gatukök och uteserveringar. Den är vanlig under sommarsäsongen men säljs året runt. Som namnet antyder är den mjukare än vanlig glass, och den tillreds på plats vid serveringsstället med hjälp av en mjukglassmaskin som fylls på med glassmix. Mjukglassmaskiner i mindre format finns att köpa för hemmabruk. Det finns även mjukglassbas att köpa i livsmedelsbutik för tillredning i hemmet med elvisp och frys. Mjukglassen serveras vanligtvis i strut, våffla, eller bägare. Den vanligaste smaken är vanilj, men andra varianter såsom choklad- och jordgubbssmak förekommer. Många mjukglassmaskiner kan göra mjukglass som består av två olika smaker. Vanliga tillbehör är strössel, chokladdopp, choklad- eller kolasås. Den mjuka konsistensen skapas genom att luft tillförs i glassen. Mer luft ger en krämigare och något mjukare glass och medför att glassen smälter snabbare än mjukglass med mindre luft. I Norden tillsätts i regel mer luft i mjukglassen än i Sydeuropa. Den första mjukglassen skapades i USA på 1930-talet. Enligt en sägen var det en glassförsäljare som fick punktering och var tvungen att snabbt göra sig av med den smältande glassen, något som gick hem hos folk. Under 1950-talet blev det populärt med mjukglass i strut. En myt är att Storbritanniens tidigare premiärminister Margaret Thatcher uppfann mjukglassen. Däremot arbetade hon under 1940-talet med att skapa ett mjukglassrecept för den brittiska marknaden.


Elvispar