Parkettgolv

Synnerligen intressant om Parkettgolv


Parkettgolv

Parkettgolv var ursprungligen ett trägolv lagt av massiva stavar av ett eller flera träslag. Moderna varianter har oftast ett tunnare ytskikt med mönsterträ. Uppbyggt som ett lamellgolv, för att få minimal rörelse: skikt med ädelträ, på ett bärande lamellager, underlager i furu (oftast). Parkettgolv är fjädrande, men slitagekänsligare än t.ex. laminatgolv. De har ett slitskikt av ädelträ på 2,5-3,5 mm, och är därför slipbara. Ger ett behagligt utseende samt är ej så hårt att gå på som ett laminatgolv. Normal tjocklek: 12–15 mm, men finns även 22–23 mm för läggning direkt på reglar.

Parkett

Parkett (scenografi) – sittplatser på golvet framför en scen. Parkettgolv – trägolv lagt av massiva stavar av ett eller flera träslag.

Tarkett

Tarkett är ett internationellt företag som tillverkar golv. Huvudkontoret ligger i affärsdistriktet La Défense utanför Paris, Frankrike. Antalet anställda i världen uppgår till cirka 13 000 personer fördelade på 34 fabriker och med försäljning i mer än 100 länder. Varje dag säljs det ungefär 1,3 miljoner kvadratmeter Tarkett-golv. I Sverige har man två stora produktionsanläggningar i Hanaskog och Ronneby med cirka 700 anställda. Fabriken i Hanaskog är en av världens största för tillverkning av trägolv medan anläggningarna i Ronneby främst inriktar sig på plastgolv, distribution samt design. Föregångaren till Tarkett AB grundades 1886 i Malmö under namnet AB Malmö Snickerifabrik, och tillverkar då byggnadssnickerier. Produktion av stavparkett inleds 1889. 1914 byts namnet till Limhamns Snickerifabrik AB. Produktnamnet Tarkett införs 1947 som benämning på den första plastplattan i företagets sortiment. På 1950-talet byggs en ny fabrik i Ronneby, och 1958 börjar färdiglackerade parkettbrädor säljas. 1966 köptes 50% av företaget av ett dotterbolag till AB Custos, och 1967 får företaget namnet Tarkett AB. 1970 köper Svenska Tändsticks AB (senare Swedish Match) samtliga aktier i Tarkett AB. STORA köpte 1988 Swedish Match, varvid kopplingen mellan detta företag och Tarkett upplöstes. 1993 såldes Tarkett till en grupp internationella investerare bestående av CWB Capital Partners Ltd London och Goldman, Sachs och Co. Det nuvarande företaget skapades 1997 under namnet Tarkett Sommer genom en sammanslagning av det svenska företaget Tarkett AB (grundat 1886 och med parkettgolv som främsta produkt) med det franska företaget Sommer Allibert. Sommer Allibert hade skapats 1972 genom en sammanslagning av Sommer (grundat 1880) med Allibert (grundat 1913). 2003 kortades namnet från Tarkett Sommer till Tarkett. Tarkett marknadsför idag golv- och väggprodukter för såväl hemmiljö som design- och funktionslösningar för offentlig miljö. Produktportföljen består av plastgolv, golv och vägg för våtutrymmen, väggmattor, trägolv/parkettgolv, designgolv, vinylgolv, linoleumgolv, textilgolv, laminatgolv och sportgolv. Varumärken som ingår i Tarkett-koncernen är, förutom just Tarkett även Johnsonite, Tandus Centiva, Desso, Pegulan, Sommer, Febolit, Sintelon och Lexmark som alla förvärvats under åren. Dessutom är varumärket FieldTurf den världsledande aktören på marknaden när det kommer till konstgräs inom sport med över 20 000 installerade mattor. Man är en del av FIFA Preferred Producer Program där man levererat mattor till bland andra Ajax Amsterdam, FC Barcelona, FC Sevilla, Borussia Dortmund, 1860 München, Olympique Lyonnais, Olympique de Marseille, Tottenham Hotspurs, Everton och West Ham United.

Klickgolv

Klickgolv används oftast som benämning på ett golv med mekanisk limfri klickfog. Tekniken återfinns i bl.a. laminatgolv, parkettgolv, härdade trägolv och vinylgolv. Tidigare sammanfogades golv genom att en not och en fjäder limmades samman. Klickgolvet utvecklades 1993 av det svenska företaget Välinge Innovation AB som var först i världen med klickgolvet. Uppfinningen patenterades och publicerades i en internationell patentansökan WO 94/26999 PCT. Laminatgolv och parkettgolv som installeras mekaniskt utan lim började benämnas klickgolv eftersom sammanfogningen ofta skedde med ett hörbart klickljud. Klickgolvet uppskattas ha eliminerat 100 miljoner limflaskor årligen som tidigare behövts för att sammanfoga laminatgolv och parkettgolv med den traditionella tekniken.  . Klickgolvets mekaniska fog består av en not och en fjäder som finns på golvplankans motsatta sidor. Vid installation läggs golvplankorna med långsidan mot varandra och vinklas ner vilket låser både långsidan och kortsidan på intilliggande golvplanka. Där finns olika typer av mekaniska klicklås, exempelvis 2G och 5G. Till dessa finns flertalet varianter där mindre anpassningar har gjorts och som går under egna namn. En klickfog kan se olika ut beroende på användning. 2G-fogen är anpassad för att användas på en golvbrädas långsida som vinklas in och låser mot intilliggande golvplanka. 5G-fogen används på en golvplankans kortsida och innehåller ofta en plastfjäder som tillåter att kortsidan kan låsas i en vertikal vinkel vid installation. Det första klickgolvet som producerades med den patenterade klickfogen var ett laminatgolv från norska Alloc. Detta golv visades för första gången i Januari 1996 på den internationella mässan DOMOTEX i Tyskland. Det första parkettgolvet med en mekanisk klickfog tillverkades av Kährs år 2000.

Nya teatern, Göteborg

Nya Teatern ("Nyan") var en teater i Arbetareföreningens Hus på Järntorget 8 i Göteborg. Den öppnade 1909 och drevs då av Hjalmar Selander. Knutna till teatern var skådespelare som Georg Blickingberg, Elsa Carlsson, Gösta Ekman, Torsten Hammarén och Lars Hanson. Teatern lades ner 1925 och ersattes av en biograf som öppnade 4 september 1925 och stängde 27 februari 1955. Ägare var AB Cosmorama och där fanns ursprungligen 832 platser (klaffstolar). År 1930 var antalet 701 platser men 1940 hade de ökat till 909, därefter minskade de stadigt. År 1935 moderniserades biografen, och 1943 installerades nya fåtöljer, ridå och parkettgolv. Stumfilmsorkestern leddes bland andra av Arvid Fagerberg, Eric Hultén och Enoc N. Larsson. Det tyska systemet Klang-Film från Berlin installerades 1929 då ljudfilmen slog igenom. 08/15-Korpral Asch gör revolt var den sista film som visades reguljärt. Avslutningskvällen den 27 februari 1955 gjordes till festkväll med premiär på Nils Poppe-filmen Stampen. Biografen hade under trettio år haft en publik på 5,5 miljoner, givit 1 200 program samt 18 000 föreställningar och 60 miljoner filmmeter hade rullat genom kamerorna. Rivningen av byggnaden påbörjades redan den 1 mars 1955.

Stav (föremål)

Stav är i sin huvudbetydelse ett smalt långt föremål av trä eller metall som används för att ha i handen för stöd. Käpp, används som stöd vid gång, ofta av äldre människor. Ofta ca 1 m lång. Gångstav, används i tränings eller motionssyfte. Skidstav, skidstavar används i längdåkning, alpin skidåkning, skidskytte och freestyle. Detta för att få en högre fart. Hoppstav, används i stavhopp samt gitarrstavhopp och är ca 3-4.20 lång, beroende på utövarens längd. Trollstav, används vid trolleri. En annan sorts stav är en som stimulerar kvinnans klitoris, och kallas ofta sexstav. Med stav kan också avses något kortare föremål som glasstav eller de inlagda träbitarna i ett parkettgolv.

Vilundaparken

Vilundaparken är den största sportanläggningen i Upplands Väsby kommun. Redan vid fritidsnämndens tillkomst 1964började man att planera för en stor idrottsplats i kommunen. Sex år senare hade såväl konstisbana, fotbollsplan och löparbanor invigts. Därefter har Vilundaparken fortsatt att byggas ut i olika etapper. Inom området finns det idag. I anslutning till anläggningen finns även elljusspår. Fotbollsplanen och löparbanorna stod klara 1971. Löparbanorna fick sin nuvarande utformning med Tartan (beläggning) 1994. 5 september 2009 invigdes det nya Vilundabadet, som ägs av kommunen och drivs av Medley. Den rymmer en motionsbassäng som uppfyller internationella krav och är utformad för både tävlingssimmare och motionssimmare. Bassängen har åtta stycken banor med en internationell banbredd på 2,5 meter. Ett äventyrsbad av mindre format sfinns om i första hand vänder sig till kommunens barnfamiljer. Det finns också en bassäng för rehabilitering och för simundervisning. På bottenvåningen finns det omklädningsrum och personalutrymmen. På den övre våningen finns det ett gym på 350 kvadratmeter för både kondition- och styrketräning. Den 1 oktober 2011 invigdes Väsby Kampsportcenter. Det är den gamla simhallen som har byggts om. Hallen är indelad i fyra olika underlag, parkettgolv, brottarmatta, budomatta och boxningsring, detta gör det möjligt för fyra olika föreningar att träna samtidigt, i samma lokal. Kampsporter som tränar i "KSC" är boxning, thaiboxning, brottning, karate, kendo, Wing Chun. Lekparken har temat "Barnens Wäsby verkstäder" som en hyllning till de gamla industrierna från 1900-talets Upplands Väsby. Den är designad av Tor Svae som bland annat utformat Mulle Meckparken i Järvastaden. en idrottsplats med allvädersbanor. En 11-manna konstgräsplan.

Granö kyrka

Granö kyrka är en kyrkobyggnad som tillhör Vindelns församling i Luleå stift. I september 1942 bildades Granöbygdens kapellstiftelse som skulle utföra ett kyrkobygge. Gudstjänster firades då på Granögården som tidigare var en skola. En tomt för kyrkan köptes in och hösten 1952 beviljades bygglov. Kyrkan uppfördes av byggmästare Sixten Johansson efter ritningar av arkitekt Martin Westerberg. 14 mars 1954 invigdes kyrkan av biskop Bengt Jonzon. Granö kyrka består av ett rektangulärt långhus med nordvästlig sydostlig orientering. I nordväst finns kyrktornet och i sydost finns ett smalare kor. Vid sydvästra sidan finns en tillbyggnad med församlingslokaler. Kyrkorummet har parkettgolv och en fast bänkinredning. Koret ligger fyra trappsteg högre än övriga kyrkorummet. Väggarna är vitputsade och innertaket av trä är treklöverformat. Ena kyrkklockan är skänkt av Nils Holmgren på Granö. Andra klockan är skänkt av Mo och Domsjö. Altartavlan är målad av Edgar Wallin.

Vardagsrum

Ett vardagsrum är ett stort rum i en bostad, avsett för umgänge. Under 1900-talets första hälft började vardagsrum användas som benämning på de umgängesrum som tidigare kallats salong och finrum i stadsvåningar och sal på landsbygden. Även i mindre lägenheter började det största rummet att kallas vardagsrum, även om det i många familjer på grund av trångboddhet inte kunde användas som ett renodlat umgängesrum. Vardagsrummet var under 1900-talets första hälft ofta platsen för familjens grammofon och radio, senare kompletterades dessa med en TV-apparat. Under 1960- och 1970-talet tillkom i villor ett sekundärt vardagsrum, ett allrum eller en gillestuga, som var avsett för vardagligt umgänge vilket ledde till att vardagsrummet återfick något av finrummets egenskaper. Svenska vardagsrum möbleras ofta med en sittgrupp som kan består av en soffa och en eller flera fåtöljer, vanligen grupperade omkring ett soffbord, med hushållets största TV-apparat i blickfånget. Många har också en bokhylla och en stereoanläggning i vardagsrummet. Ett arv från finrummet är att vardagsrummet ofta har parkettgolv - om det inte byttes ut mot heltäckningsmatta under 1970-talet. I större vardagsrum kan det även finnas en matsalsmöbel som enbart används vid högtidliga tillfällen. I många lägenheter ligger balkongen i anslutning till vardagsrummet.

Trossbotten

Trossbotten är utrymmet mellan golvbjälkarna i ett hus. Den är ofta försedd med något materiel för värme- och ljudisolering. Tidigare isoleringsmaterial kunde bestå av torv, halm eller olika träspån från sågverk och hyvelindustrier. Material med ljudisolerade egenskaper kunde tidigare bestå av kolstybb, sand eller torkad lera. I trossbotten är oftast el- och vvs-installationer lagda, även ventilationsrör kan vara förlagda mellan balkar. Numera består isoleringen av mineralull, cellulosafiber eller av returfiber från papper (ecofiber). Bjälklaget beläggs i regel med limmade och skruvade spånskivor som undergolv, därefter finns det olika lösningar. En metod är det så kallade flytande golvet som kan konstrueras på två olika sätt beroende om det monteras golvvärme eller ej. Ett golv med golvvärme kan bestå av en byggmodul av cellplast med en aluminiumplåt med urtag för pexslangar som beläggs med golvgips för att senare beläggas med klinker eller laminatgolv samt parkettgolv. Ett flytande golv kan bestå av undergolv av spånskiva med ett lager mineralull med hög densitet för att motverka stegljud. På mineralullen läggs och limmas en golvspånskiva som får en golvgips skruvad inför valfri golvbeläggning som även här kan bestå av klinker, laminatgolv eller parkett samt heltäckningsmatta. Undertaket i ett mellanbjälklag kan vara i olika utförande, ett kan vara gipsskivor eller någon form att träpanel. Trossbotten är ett utrymme på örlogsfartyg där det meniga manskapet har sina uppehålls- och sovplatser.

Ulriksdals slottsteater

Under 1700-talet var det en scen för franska teatersällskap, som Sällskapet Du Londel och Gustav III:s franska teater. Även svenska skådespelare och hovets amatörer uppträdde på Ulriksdalsteatern. Carl Michael Bellman ledde en sommarsäsong med opera, balett och konserter. På norrsidan skapades även en festvåning där mittenrummet utrustades med ett table à confidence (franska för "i förtroende"). Här fanns ett bord och några skåp (så kallade servanter) som kunde nedsänkas till källarplanet för att dukas och hissas upp igen. Detta innebar att de kungliga kunde äta middag utan att betjäning var närvarande alltså en confidence. Confidencematsalen fick väggarna klädda med spegelglas inom förgyllda ramar. Salen var avsedd att nyttjas av kungafamiljen för samvaro och supéer i samband med teaterföreställningarna. Matsalen kom att ge namn åt hela teatern. En liknande anordning finns även på Confidencen, Kina slott. Teatern glömdes bort efter Gustav III:s död, och teatermaskineriet revs på 1860-talet. Resten av rummet belades med ett plankgolv för att utnyttjas som förråd. Scenöppningen murades igen, och salongen förvandlades till jaktsal för Karl XV. På 1920-talet, i samband med att Drottningholmsteatern återupptäcktes, uppmärksammades även Confidencen, och den blev byggnadsminnesmärkt 1935. Stiftelsen Ulriksdals Slottsteater bildades 1965, och Kjerstin Dellert har sedan 1976 arbetat för att återuppväcka teatern. Confidencen Rediviva, Ulriksdals Slottsteaters vänförening bildades i början av 1980-talet och ansvarade för Confidencens verksamhet fram till 1996 då stiftelsen tog över. Confidencematsalen inklusive bordsmaskineriet restaurerades 1994–1997. Scenen och det komplicerade teatermaskineriet har 2003–2004 återställts i 1700-talsskick, övervakat av riksantikvarieämbetet. I samband med en omfattande renovering 1994–1997 genom Peter von Knorrings arkitektkontor har den unika Confidencematsalen återuppstått: spegelsalen med det magiska bordet, som gett namn åt teaterbyggnaden på Ulriksdal. Rekonstruktionen byggde på arkeologiska undersökningar och på arkivuppgifter om utförandet på 1700-talet, samt jämförande studier av Kina slotts Confidencemaskineri, och av andra liknande anläggningar i Europa. Parkettgolvet rekonstruerades med hjälp av åtta rutor av återfunnen ekparkett. Dessa var av samma typ som golvet i Confidencen / Kina slott. En speciell utmaning var återskapandet av väggspeglarna som tillsammans med de fem fönstren åstadkom ett luftigt rumsintryck. Dagtid speglade sig parken i rummet och kvällstid multiplicerades ljusen till oändlighet i speglarna. Stuckarbetena i fönsterdörrsmygen var bevarade och kunde repareras. I matsalen och förmak finns målade väggfält med olika romantiska 1700-talsmotiv bevarade i original. Ett av motiven är dock från vår tid. Det visar tre svenska scenkonstnärer i miniatyr, iförda eleganta 1700-talskläder: Lena Nyman, Elisabeth Söderström och teaterns eldsjäl Kjerstin Dellert. Teaterns 1700-talsscen renoverades och rekonstruerades 2003–2004. Eftersom det ursprungliga scenmaskineriet hade rivits ut på 1860-talet togs liknande maskinerier på Drottningholms slottsteater och Gripsholms slott som förebild för renoveringen. En uppmätningsritning från 1783 visade dessutom sex kulissgator med tolv parvis lagda spår i scengolvet, som troligen härrörde från kulissvagnar.


Parkettgolv