Micro

Synnerligen intressant om Micro


Sony Ericsson K850

Sony Ericsson K850, eller K850i, var när den lanserades hösten 2007 Sony Ericssons första mobil med en kamera på 5 megapixlar, och den efterträdde de populära kameramobilerna K800 och K810 (som dock fortsatte tillverkas parallellt). Bland nyheterna märks bland annat följande. Flertalet av de här nyheterna lanserades samtidigt i modellerna Z750, W910 och K630. Telefonen finns i färgerna Velvet Blue och Luminous Green. Till det yttre kan telefonen kännas igen på touchknapparna i nedre delen av skärmen, vilka används för att välja i menyerna etc. I stället för en traditionell styrspak eller vickbar platta för att navigera i telefonen har K850 en ringliknande knapp som löper runt sifferknapparna 2 och 5. Linsskyddet till kameran är motoriserat och kan öppnas med en särskild nedsänkt knapp bredvid slutarknappen. Systermodellen K858c är till det yttre identisk med K850, men är avsedd för den kinesiska marknaden och saknar därför 3G-stöd och frontkamera för videotelefoni. En helt ny applikation för att hantera mediafiler, inspirerad av Sonys PSP. ActiveSync-stöd för synkronisering av till exempel kalendrar, telefonböcker och epostmeddelanden. En minneskortplats där kort av typerna Memory Stick Micro (M2) och microSD kan användas, dock ej samtidigt. Stöd för högre nedladdningshastigheter för datatrafik (HSDPA). K850 blev även Sony Ericssons första telefon med stöd för både UMTS och EDGE. Stöd för mediaöverföringsprotokollet MTP. Funktion för reducering av röda ögon vid blixtfotografering. Bluetooth med stöd för stereo-profilen A2DP. 3G med stöd för Turbo-3G (HSDPA). Storlek: 102×48×17 mm. Färger: Svart med inslag av antingen grönt eller blått. Skärm: 240×320 pixlar, 262 144 färgers TFT. Minne: 40 MB telefonminne, Memory Stick Micro (M2)-stöd upp till 8 GB. Nätverk: EDGE, GSM 850, UMTS 2100, UMTS 1900, HSDPA, UMTS 850, GSM 900, GSM 1800, GSM 1900, Prestanda, EDGE, GSM 850, UMTS 2100, UMTS 1900, HSDPA, UMTS 850, GSM 900, GSM 1800, GSM 1900.

Sony Ericsson W760i

Sony Ericsson W760i är en Walkmanmobil från Sony Ericsson. Den faktiska mängden ledigt minne kan variera, beroende på hur telefonen är förkonfigurerad Nätverk. Prestanda Samtalstid: Passningstid: Videosamtal. Sony Ericsson W760i är en Walkman-mobil. I Walkman-spelaren kan man se albumbilder och skaka för att byta låt (Shake control). Med Sense Me kan man också välja om man vill lyssna på sorgsna eller glada låtar. För bättre ljud har den också Mega Bass. Om man hör en bra låt på radion, kan man ta upp telefonen och använda Track ID, som spelar in ett ljudklipp, och skickar till en databas. Man får sedan ett svar med artist, låt och album, och på Play Now kan man ladda ned musik och spel m.m. Den har även Stereo Bluetooth (A2DP) som gör att man kan lyssna på musik trådlöst via Bluetooth. Man kan utöka minnet Memory Stick Micro (M2). Det finns även flygplansläge. Sony Ericsson W760i har en kamera på 3,2 megapixel med videoinspelning, digital zoom (2,5x), fotobloggning och Photo Fix. Man kan ta bilder i flygplansläge. Sony Ericsson W760i har Turbo-3G (HSDPA) och EDGE för snabbt internet, det ger möjlighet til RSS flöden och videosamtal. Den har också webbläsaren Access NetFront, WAP 1.2.1 och WAP 2.0. Man kan använda telefonen som modem och lägga över filer från datorn med den medföljande datorkabeln. Man kan också skicka SMS, MMS och e-mail. Det går dock inte använda dessa funktioner i flygplansläget, men man kan använda alla funktioner som inte behöver aktiva sändare. Memory Stick Micro™ (M2™) support. GSM 850 9 timmar 400 timmar -. GSM 900 9 timmar 400 timmar -. GSM 1800 9 timmar 400 timmar -. GSM 1900 9 timmar 400 timmar -. EDGE 9 timmar 400 timmar -. UMTS 850 4 timmar 350 timmar 3 timmar. UMTS 1900 4 timmar 350 timmar 3 timmar. UMTS 2100 4 timmar 350 timmar 3 timmar. HSDPA 4 timmar 350 timmar 3 timmar. Bluetooth™-stereo (A2DP). Webbläsaren Access NetFront™. Animerade skrivbordsunderlägg. Bildskrivbordsunderlägg.

Lunds Universitets Diabetescenter

Lunds Universitets Diabetescenter, LUDC, är ett konsortium bestående av tiotalet forskargrupper med totalt cirka 140 forskare vilket gör det till ett av världens största centra inom området diabetesforskning. Arbetet bedrivs i Malmö och Lund. LUDC bildades 2006 då en gemensam anslagsansökan från forskargrupperna beviljades av Vetenskapsrådet, det tioåriga så kallade Linnéstödet. Den övergripande målsättningen för LUDC är att kartlägga grundläggande mekanismer bakom de olika diabetessjukdomarna. LUDC ifrågasätter den gamla uppdelningen av diabetes i två former, typ 1 och typ 2. Sjukdomspanoramat ses som betydligt mer komplext än så. Vägen till en bättre förståelse av diabetessjukdomarnas särdrag går via en kartläggning av de genetiska riskfaktorerna bakom samt deras samspel med miljö och livsstil. Fördjupade kunskaper är en förutsättning för att nå målet – nya, effektivare och mer individanpassade behandlingar och på sikt metoder som kan förebygga och bota diabetes. 2009 beviljades LUDC, tillsammans med Uppsala universitet, ett femårigt anslag från regeringens prioritering av strategiska forskningsområden. Satsningen bedrivs under namnet EXODIAB - Excellence Of Diabetes Research in Sweden. Samma år fick LUDC med samarbetsparter ett femårigt forskningsanslag från EU och läkemedelsindustrier för att flytta fram positionerna i kampen mot diabetessjukdomarnas komplikationer. Projektet heter SUMMIT - Surrogate markers for vascular Micro- and Macrovascular hard endpoints for Innovative diabetes Tools.

Minidator

Begreppet minidator, av engelskans minicomputer, lanserades i slutet av 1960-talet och betecknade då en dator som var mindre än de vanligare stordatorerna. En minidator var ungefär stor som ett kylskåp och fyllde behoven för en avdelning inom ett företag, till skillnad från stordatorerna som fyllde upp flera skåp eller en hel datorhall och betjänade ett helt företag. Transistorer och kärnminnen var grundläggande tekniska komponenter för att åstadkomma så kompakta lösningar, medan stordatorernas avancerade programvara och operativsystem med tidsdelning inte var lika vanliga på de tidiga minidatorerna. Som vanligt vid teknikskiften av det här slaget, växte ett antal nya företag fram och blev dominerande leverantörer av minidatorer (exempelvis Digital Equipment Corporation, Data General, Datasaab och Norsk Data), eftersom de tidigare leverantörerna av stordatorer (däribland IBM, Control Data) inte förmådde anpassa sig lika snabbt. IBM tog dock sin revansch med lanseringen av System/3 i början av 1970-talet. Minidatorerna hade sin storhetstid fram till slutet av 1980-talet, då persondatorer och arbetsstationer anslutna till filservrar via lokala nät hade slagit igenom. IBM har fortfarande kvar en minidatorserie i sitt produktutbud, System i. Idag har begreppet minidator även kommit att användas om små bärbara datorer, vilket lett till en viss språkförbistring även om också andra begrepp används: micro-PC, mini-portabel, etc. (I engelsktalande länder används: netbook, subnotebook, ultraportable, minilaptop, ultra-mobile PC (UMPC) och så vidare). Under 2010-talet har även den bärbara telefonen, mobiltelefonen, utvecklats till en handdator för nöje och nytta, och inte bara telefoni. Sveriges officiella språkvårdande organ, Språkrådet, rekommenderar minidator eller mini-pc för små bärbara datorer, netbook anses alltför osvenskt. Flertydigheten i minidator anses vara ett marginellt problem, men samtidigt konstateras att termen i denna betydelse antagligen blir kortlivad. Bilder på Datasaabs minidatorsystem från 1970/80-talet.

Peter Hedblom

Peter Hedblom, född 20 januari 1970 i Gävle, professionell svensk golfspelare. Hans karriär som golfproffs startade år 1988. Han spelar på Europatouren, som är rankad som den näst bästa professionella golftouren efter PGA-touren. Han är känd för att vara en glad person, både på och av banan, som nästan alltid skrattar. Spelade hockey när han var yngre och håller stenkoll på hur det går för Brynäs IF. När han spelade British Open 1996, låg han bra till efter två dagar och fick därför spela i en av tätbollarna den tredje dagen. I den bollen han spelade med, fanns den legendariske golfspelaren Jack Nicklaus. Peter spelade bra men tappade 5 slag mot par sista 4 hålen. Han spelade upp sig dag 4 samtidigt som Jack den dagen sjönk som en sten genom resultatlistan. Peter slutade på en sjundeplats och kom därmed före Jack Nicklaus som var en bra bit bakom. Har under karriären dragit in ungefär 50 miljoner kronor. Hans bästa säsong på Europatouren är 2008, då han kom på 29:e plats i Order of Merit. 1991 Formula Micro Open, Uppsala Golf International (båda på Challenge Tour). 1996 Moroccan Open (European Tour). 2001 Volvo Finnish Open (Challenge Tour). 2007 Malaysian Open (European Tour). 2009 Johnnie Walker Championship at Gleneagles (European Tour).

Hydraulmotor

Hydraulmotor är en anordning som omvandlar energi från hydraulmedium till rörelseenergi. Med hydraulmotor (eller hydraulikmotor) avses vanligen en deplacerande strömningsmaskin som försörjs med trycksatt hydraulolja som får motorns utgående axel att rotera. Hydrauloljan används som kombinerat energiöverförande medium och smörjmedel. Hydraulmotorer, likt en elektrisk motor, har ett idealt avgivet moment (utan hänsyn till verkningsgraden) som är oberoende av varvtalet frånära 0-varvtal till maximalt tillåtet varvtal. Motorn har alltså idealt en helt "rak" momentkurva. Inräknat den hydraulmekaniska verkningsgraden, η(mek), är i praktiken utgående moment inom motorns normala varvtalsområde i stort sett oberoende av varvtalet även om verkningsgraden i vissa fall kan ha en avgörande betydelse för maskindrivningen vid lägsta och högsta varvtal och alltså måste kontrolleras när hydraulsystemet beräknas. Alla hydraulmotorer har en bästa driftspunkt (kombinerat tryck och varvtal) där verkningsgraden är som störst. Vid låga varvtal och vid höga varvtal sjunker verkningsgraden. Inmatad hydrauleffekt till hydraulmotorn beräknas som, Ein = Flöde x Tryck. Med hydraulflödet Q uttryckt i (liter/min) och hydraultrycket P uttryckt i (bar) är den inmatade effekten, Ein = (Q x P)/600 (kW). Totalverkningsgraden ligger i genomsnitt på, η(tot)=0.93. Utgående effekt beräknas som, Eut = Ein x η(tot). En hydraulmotor kan fås att avge mycket stora vridmoment utan behov av mellanliggande mekanisk växel. Avgivet moment = Tryck x Deplacement. Med trycket P uttryckt i (bar) och deplacementet V i (cc/r), beräknas det idealt avgivna momentet som, Mi = (P x V)/20π = (P x V)/62.8 (Nm). En hydraulmotors mekaniska verkningsgrad η(mek) ligger normalt i intervallet η= 0.96-0.97. Verkligt utgående moment erhålls därför som, Me = Mi x η(mek). Motordeplacement: 100 (cc/r). Inmatat flöde: 200 (lit/min). Med verkningsgrader enligt text ovan. Avgivet moment: Me = 460 (Nm). Avgiven effekt: Eut = 93 (kW). En hydraulmotor har vanligtvis avsevärt mindre byggmått än en motsvarande el-motor eller förbränningsmotor för samma avgivna effekt. Hydraulmotorer utförs vanligen med symmetriska strömningsegenskaper i båda rotationsriktningar men kan fås att uppnå en bättre verkningsgrad om motorn enbart ska rotera i en riktning i den aktuella maskinapplikationen. Hydraulmotorers deplacement täcker ett område på några få cc/varv (ej inräknat micro-motorer) upp till flera liter/varv. Det maximala varvtalet beror av motorns deplacement och motortyp och sträcker sig från mindre än 1 varv/min för de största motorerna upp till 12–15000 varv/min för mindre motorer i området 5–15 cc/varv. Hydraulmotorer finns för både fast deplacement (ej ställbart), steglöst variabelt deplacement eller stegvis variabelt deplacement med olika typ av styrdon, elektriska eller hydrauliska styrdon. Vissa grundtyper av hydraulmotorer kan inte konstrueras med steglöst variabelt deplacement, ex. kugghjulstyp, trochoidtyp och radialkolvtyp. Applikationsområdet för hydraulmotorer är näst intill "oändligt" och täcker in i stort sett alla förekommande maskindrivningar men används i huvudsak inom mobila maskinapplikationer, även om industriella applikationer också är vanliga där möjligheten till den hydrauliska energiöverföringen från kraftkällan till drivmotorn är en stor fördel eller att avgivet moment är avgörande för den tekniska lösningen med reducerat behov av växellådor för att få ut höga vridmoment. Några vanliga mobila maskinapplikationer för hydraulmotorer är drivning av vinschtrummor, drivning av utgående roterande arbetsverktyg och för drivning av utgående drivhjul (för framdrivningen) till larvbandsburna eller gummihjulsburna maskiner, ex. grävmaskiner och skogsmaskiner. Hydraulmotorer försörjs från el-motordrivna hydraulpumpar i industriella applikationer eller från dieselmotordrivna hydraulpumpar i mobila applikationer. Axialkolvmotor av typ 'bent axis' eller Thoma-principen.

Bildskärm

Bildskärm, (videoskärm) även kallad datorskärm, TV-skärm eller monitor, är en utenhet som visar analogt, elektroniskt skapad text, bild eller video. Bildskärmar finns av flera olika typer som med varierande resultat kan visa bilder, genererade av till exempel videobandspelare, datorer, tv-spel eller TV-sändningar. Vanliga bildformat är 16:10, 4:3 och 16:9, där den första siffran anger bredden och den andra höjden. Skärmens storlek mäts mellan två diagonala hörn och anges traditionellt i tum. Mindre bildskärmar i bärbara enheter som mobiltelefon eller personsökare kallas på svenska även display. En äldre typ av bildskärm använder ett analogt katodstrålerör (engelska: Cathode Ray Tube – CRT). Dessa utnyttjar elektroluminiscensteknik för att generera bilder från en analog videosignal. Via analoga elektriska svängningar från en styrenhet bildas med hjälp av en elektronstråle en bild på en transparent yta utrustad med ett stort antal punkter av ett självlysande material. Elektronstrålen sveper över bildytan en rad i taget och aktiverar därmed kortvarigt de självlysande punkterna på bildskärmen. Genom att använda noggrann styrning av elektronstrålen och bildpunktsmaterial som aktiveras till att avge röd, grön eller blå färg kan färgbilder skapas. Sedan mitten av 00-talet har platta skärmar i form av flytkristallskärmar (LCD Liquid Crystal Display), plasmaskärmar och LED-skärmar (Light Emitting Diode) tagit över marknaden. Dessa skärmar består också av ett stort antal individuella ljuspunkter men dessa ljuspunkter är direkt elektriskt aktiverade i enlighet med dess X-Y-koordinater. Digitala bildskärmar är idag i stort sett uteslutande färgskärmar som aktiverar kristaller eller dioder i färgerna röd, grön och blå för att producera den slutliga färgbilden. Skärmar med en bilddiagonal upp till (minst) 50 tum och en upplösning upp till (minst) 1920 × 1080 har under 2010-talet blivit allt vanligare. Signalanslutningar som man kan hitta på en bildskärm är RGB (PC), Video, Audio, HDMI, VGA och DVI. En äldre kontakt är Micro-DVI. På Apples nya skärmar och datorer finns ofta Mini Displayport. Katodstrålerör (Cathode ray tube). Kristallskärmar (Liquid crystal display). LED-skärmar (Light emitting diode display). Plasmaskärmar (Plasma display panel). SED-skärmar (Surface-conduction electron-emitter display). OLED (Organic light-emitting diode).

Bill Gates

William Henry "Bill" Gates III, född 28 oktober 1955 i Seattle i Washington, är en amerikansk datorpionjär och filantrop. Han är medgrundare till Microsoft, där han är styrelseordförande. Han har nu lämnat det dagliga arbetet inom Microsoft för att arbeta heltid inom Bill och Melinda Gates Foundation. Enligt tidningen Forbes är Gates 2021 den fjärde rikaste personen i världen (efter Jeff Bezos, Elon Musk och Bernard Arnault). Bill Gates föddes och växte upp i Seattle, Washington. Hans far William H. Gates (1925-2020) var en framstående advokat. Modern Mary var styrelsemedlem i First Interstate Bank samt United Way och hans morfar var chef för en bank. Bill Gates har två systrar, Kristianne, som är äldre, och Libby, som är yngre. Gates gick i högstadiet i Lakeside School. Hans främsta skolämnen var matematik och naturorienterande ämnen. I åttonde klass köpte elevernas klassmammor en dator till skolan genom en loppmarknad. Gates blev intresserad av programmeringsspråket BASIC och fick hålla på med datorn under matematiklektionerna. Efter en tid fick skolan nya elevdatorer. Några elever hittade säkerhetsbrister i datorsystemet och då förbjöd skolan eleverna att använda datorerna på sommaren. För att ändå få möjlighet att använda datorerna erbjöd sig Gates och hans kamrater Paul Allen, Ric Weiland och Kent Evans att hitta fler säkerhetsbrister i systemet. Gates fick då gå på kurser i källkod för olika program som kördes på systemet. Vid 14 års ålder skapade Gates och Allen ett datorprogram och tjänade 20 000 dollar första året men när deras ålder avslöjades gick deras affärer sämre. Gates nådde den näst högsta graden inom Boy Scouts of America (pojkscouterna). 1973 kom Gates in på Harvard-universitetet. Där träffade han sin framtida affärspartner Steve Ballmer. Hoppade dock av 1975. 1994 gifte sig Gates med Melinda French. De har tre barn tillsammans, Jennifer, Rory och Phoebe. De bor i en toppmodern lyxvilla, Xanadu 2.0, på över 1 000 kvadratmeter i Medina i Washington. De meddelade den 3 maj 2021 att de skall skiljas, dock kommer de att fortsätta arbeta tillsammans med Bill och Melinda Gates Foundation. Den 2 mars 2005 blev Gates utnämnd till honorär Knight of Order of the British Empire av drottning Elizabeth II. I januari 1975, efter att Gates hade läst en tidningsartikel som handlade om Altair 8800, kontaktade han datorns tillverkare, MITS. Han talade om för dem att han och några andra arbetade med en BASIC-interpretator för Altair 8800. I själva verket hade de inte börjat skriva koden och hade inte ens en Altair-dator, utan ville bara väcka MITS intresse. MITS Chef, Ed Roberts gick med på att träffa dem för en uppvisning. Några veckor före mötet började de skriva programmet. De utvecklade en Altair-emulator som kördes på en minidator, och en BASIC-interpretator. När de visade upp vad de hade åstadkommit fick de ett avtal om att de skulle lansera interpretatorn som Altair Basic. Paul Allen anställdes av MITS, och Gates tog ledigt ifrån Harvard för att arbeta med Allen på MITS. I november 1975 startade Gates och Allen handelsbolaget "Micro-soft", och året efter döptes det om till "Microsoft". I februari 1976 skrev Gates ett brev till datorentusiaster där han försäkrade att det fanns en kommersiell marknad för datormjukvara, något som få trodde på. Han menade också att mjukvara inte skulle få kopieras utan tillstånd. 1980 kontaktade IBM Microsoft och berättade att de var intresserade av en BASIC interpretator för deras kommande IBM PC. När IBM nämnde att de behövde ett operativsystem hänvisade Gates dem till Digital Research (DRI), tillverkarna av det populära operativsystemet CP/M. IBM:s förhandlingar med DRI gick dåligt och de fick inte någon licens. IBM nämnde licenssvårigheterna vid kommande möte med Gates och bad honom att fixa ett fungerande operativsystem, något som kanske är det viktigaste i Microsofts historia. Microsoft har tusentals patent, och Bill Gates har tio patent i sitt namn.


Micro