Espressomaskiner

Synnerligen intressant om Espressomaskiner


Espressobryggare

Espressomaskin är en maskin som används för att producera den traditionella italienska kaffedrycken espresso. Det finns ett antal olika sorter, som kan skilja sig i tid det tar att brygga kaffet, i smak, i tillverkning och flera andra faktorer. Det finns flera olika tillägg, såsom anordningar som ångar och skummar mjölk. I maskiner där detta görs i samma kammare tar bryggningen längre tid eftersom temperaturbytet som måste äga rum mellan bryggningen av kaffet och ångandet av mjölken tar längre tid. Sedan maskinen uppfanns 1901, har flera olika designer skapats för att göra espresso. Flera maskiner delar samma grunder. Malningen av kaffebönorna varieras för att få olika smaker. Några baristor värmer kaffekopparna för att få en högre temperatur på espresson. En espressomaskin kan dessutom ha en inbyggd funktion för att ånga och skumma mjölken till drycker som cappuccino och caffelatte. I en ångdriven maskin tvingas vatten genom kaffet med hjälp av ångtryck. De första maskinerna var av den här sorten, där maskinen sedermera delades upp i fyra grupper så att flera olika kaffesorter kunde bryggas samtidigt. Designen används fortfarande idag bland maskiner med lägre priser. Den kolvdrivna espressomaskinen utvecklades i Italien 1945 av Achille Gaggia, tillverkaren Gaggias grundare. Sorten innehåller oftast en hävstång som den som brygger kaffet styr, som sätter tryck på varmt vatten och tvingar det genom de malda kaffebönorna. Att göra kaffe med en sådan här maskin kallas ofta att "dra" en kopp, eftersom man måste dra i en lång spak för att göra kaffet. Det finns två sorters hävstångsmaskiner, en manuell och en med fjädrar. I den manuella tvingar bryggaren vattnet genom kaffebönorna. I den andra spänner bryggaren en fjäder, som trycker vattnet till en styrka av 8 till 10 bar. En förfining av den kolvdrivna espressomaskinen är den pumpdrivna espressomaskinen, vilken är den vanligaste i espressobarer. Istället för att använda manuell kraft skapar en motordriven pump den kraft som behövs för att brygga espresson. Av den här modellen finns olika varianter, som inte skiljer så mycket i smak utan mest i tiden det tar att producera kaffet. Den ena har en kokare för både bryggare och för att generera ånga till mjölkskummaren, vilket kräver tid för att byta temperatur. Det är den varianten som är vanligast i hem. Den andra har två separata kokare, en för att brygga kaffe och en för att generera ånga, vilket förminskar tiden. Maskiner som innehåller tillägg som pumpar, sensorer, ventiler och malare för att automatisera processen kallas ofta automatiska. En lufttrycksdriven espressomaskin, så kallad handpresso, är en liten handhållen högtrycksespressomaskin som fungerar genom att pumpa luft vid väldigt högt tryck (16 bar) till en mellanliggande kammare. Varmt vatten hälls sedan in i en liten reservoar, som kan innehålla varmt vatten till en kopp espresso, ungefär 45 ml. Malda kaffebönor infogas på reservoarens ovandel och ett portafilter skruvas på vattenreservoarens topp. Maskinen snurrar sedan runt och trycket från den mellanliggande kammaren släpps in i vattenreservoaren. Det höga trycket pressar vattnet genom kaffet och ner i koppen, vilken är placerad under anordningen. När den önskade mängden espressokaffe har bryggts försvinner trycket och bryggningen slutar. Fördelarna med en handpresso är att den kan användas för att göra riktig högtrycksespresso med rätt crema när som varmt vatten finns tillgängligt. Handpresson uppfanns och formgavs av Nielsen Innovation 2006 och började säljas 2007. Halvautomatiska maskiner är automatiska i den mening att vattnet pumpas istället för att pressas av manuell kraft. Automatiska maskiner har en flödesmätare. När den inprogrammerade mängden vatten har pressats igenom flödesmätaren stängs pumpen automatiskt av och bryggtrycket försvinner genom en ventil. Italian Espresso National Institute. International Institute of Coffee Tasters. Coffee Taster, en gratistidning.

Espresso

Espresso är en liten mängd (2-4 cl) starkt och fylligt kaffe som är täckt av ett fast skum, bestående av cellulosa och fetter, som kallas crema. Espresso är grunden för populära drycker som cappuccino, caffè Americano, caffè latte, caffè macchiato och koffeinmocka. I de flesta länder är drycken känd under sitt italienska namn. I Italien används dock kort och gott caffè som synonymt till espresso, eftersom espresso där är den vanligaste typen av kaffe på kaffebarer och kaféer. Arabicabönor anses generellt hålla högre kvalitet än robustabönor. Kvaliteten beror dock till stor del på hur bönorna hanteras och rostas, och även robusta kan därmed anses ha relativt hög kvalitet om den hanteras rätt. Robustabönor är enligt vissa en mycket viktig del i espressoblandningen, då det ger en kraftigare espresso med mer crema. Andra anser att robusta är smaklöst eller "träigt" och förkastar bönan helt. En traditionell italiensk espressoblandning innehåller ofta mellan 10 och 40% robustabönor, vilket ger en fyllig espresso med tjock crema och som rundar av espresson och balanserar den vanligtvis mer syrliga arabicabönan. En omsorgsfullt rostad Robusta av hög kvalitet bidrar till smaken med inslag av kryddiga toner, mörk choklad och kanel och kan uppvisa en jordig, nötig karaktär som många uppskattar och förknippar med en klassisk espresso. De flesta kaffedrycker har espresso som bas. Om espresson har en liten mängd ångad mjölk på toppen kallas den caffe macchiato. Cappuccino är lika delar espressokaffe, ångad mjölk och mjölkskum. Det är mjölkskummet som gett namn åt drycken då det bildar en "huvudbonad", liknande kapucinermunkarnas bruna huva, på kaffet. Det finns många varianter på cappuccino. Med lite mera mjölk är det en cappuccino chiaro och lite mindre mjölk en cappuccino scuro. En cappuccino med is kallas cappuccino freddo. Babycino (även babychino eller babyccino) är en understundom använd term för en (espresso-)mugg med enbart ångad mjölk. Ofta pudrad med choklad. Caffè latte är 1/4 espresso och 3/4 ångad mjölk (lite eller inget skum). Det skall således vara mer mjölk i en latte än i en cappuccino. Caffè mocha är lika delar espresso, varm choklad och ångad mjölk (ev. vispgrädde). Caffè romano är en espresso med en liten bit spiralformat citronskal i. Ibland gnider man lite av citronskalet på kanten och i botten av koppen innan man häller i espresson. Caffè Corretto är espresso med en aning anislikör, grappa eller liknande. Cortado är det spanska namnet för espressokaffe med mjölk. En Caffè lungo ("lång kaffe") bryggs med dubbelt så mycket vatten som vanlig espresso. Att tillsätta hett vatten till en redan bryggd espresso kallas Americano vilket ger en annan smak än Caffè lungo. En dubbel espresso bryggs med dubbelt så mycket vatten och dubbelt så mycket kaffe. En sk. Ristretto bryggs med hälften så mycket vatten som vanlig espresso. Espresso görs med en speciell espressomaskin där hett vatten under högt tryck pressas igenom kaffepulvret. Den moderna espressomaskinen (som uppfanns 1937 av Achille Gaggia) använder en pump och ett trycksystem som hettar upp vatten till 90-96 °C och sedan pressar vätskan genom 7-10 gram finmalet kaffe med ett tryck på 8,5 till 9,5 bar under 20-30 sekunder vilket resulterar i 30ml (+/-5 ml) vätska.

Hushållsapparater

Hushållsapparater är ett samlingsnamn för mindre elektriska maskiner som finns i många hem och används vid matlagning, städning eller tvätt, som till exempel brödrost, vattenkokare, kaffebryggare, mixer, mixerstav, matberedare, elvisp, dammsugare, strykjärn, hushållsassistent, smörgåsvärmare och våffeljärn. Lite mer ovanliga hushållsapparater är till exempel glassmaskin, långsamkokare, pastamaskin, bakmaskin, iskrossmaskin, råsaftcentrifug, juicepress, fritös, riskokare, kaffekvarn, potatisskalare, ångkokare, espressomaskin, sous vide, perkolator, rånjärn och ismaskin. Exempel på tillverkare av hushållsapparater.

Göteborgs kaféer

Kafékulturen i Göteborg har sett olika ut genom århundradena och det första kända kaffehuset startades på 1770-talet. Länge bestod utbudet främst av så kallade arbetarkaféer, som serverade enklare husmanskost, och så fanns det konditorier. Under 1980-talet öppnade för staden en ny typ av kaféer influerade av kontinentens kaffekultur med espressomaskiner och café au lait. Detta ledde till en kaféboom under 1990-talet, med en stor tillväxt av antalet kaféer i centrala Göteborg och under 2000-talet har kaffeserveringskedjor etablerat sig. Göteborg fick sina första kaffehus på 1770-talet, det var det Granbergska kaffehuset och James Carnegies kaffehus. Några bemärkta kaféer från Göteborgs historia är Rubenssons konditori och Verdandi. Rubenssons konditori på Östra Larmgatan, som även kallades Javals, var ett musikkafé som samlade många av de intellektuella i Göteborg på mitten av 1800-talet. Verdandi på Husargatan var en mötesplats för radikala i början av 1900-talet, däribland Ernst Wigforss. Göteborgs kaféer var innan boomen på 1990-talet till stor del av två olika typer, det var arbetarkaféerna som även serverade enklare husmanskost och det var konditorierna, bagerier med kaffeservering. I staden fanns några stora, extra fina konditorier så som Bräutigams och Paley. Kaféverksamheten hade på 1960- och 1970-talen varit på nedgång, hembagerier och konditorier drabbades av den ökade fabrikstillverkningen av bröd. När umgängesformerna ändrades i konkurrens med andra nöjen, som TV, blev det mindre vanligt att umgås på kafé. Influerade av kafélivet på kontinenten öppnade på 1980-talet ett antal kaféer med moderniserat utbud med espressomaskiner, café au lait och pajer. Föregångare var kaféer som Café Cappuccino på Kungsportsplatsen, och kring mitten av 1990-talet Café Java vid Vasaplatsen och Kafé Vallgatan. Målgruppen var trendmedvetna människor i 20-30-årsåldern. I den följande kaféboomen öppnades möjligheterna för liknande kaféer i många skepnader i centrala stan. Under 1990-talet fylldes Linnégatan, Haga Nygata och Vasagatan av kaféer. De modernare kaféerna bäddade för en kafékultur med en seriös syn på kaffe, och en viktig skillnad mot förr var att varje kopp kaffe skulle vara färskbryggt och inte stå färdigbryggt i en kanna. En tidig föregångare var Mauritz på Fredsgatan som specialiserat sig på nymalet kaffe i infusionsbryggare. Java kaffebar vid Vasaplatsen var 1993 den första att erbjuda take-away-kaffe. Senare kom italienska espressobarer i avskalad stil som Da Matteo (öppnad 1995 som Caffe espresso) i Victoriapassagen och Bar Centro på Kyrkogatan. Många av dagens kaféer håller samma höga standard på sitt kaffe som de nya kaffebarerna men har därutöver olika inriktningar på utbud och idé. Under 00-talet har espressomaskinen blivit ett måste på alla kaféer, förutom ett fåtal arbetarfik. Espresso har utvecklats till en del av en modern urban livsstil och affärer med samma inriktning kompletteras med en enkel kaffeservering, från en enkel espressomaskin till ett helt integrerat kafé. Som exempel på två kända specialiteter i Göteborgs kafévärld kan nämnas de mycket stora kanelbullarna "Hagabullen" som har sitt ursprung i Café Husaren i Haga och de biljardbollsstora köttbullarna som är förknippade med Café du Nord, det så kallade "Köttbullekaféet" i närheten av Stora Saluhallen. Café Flygarns Haga i Göteborg. Cigarren café, cigarrbar på Järntorget.

Miele & Cie. KG

Miele och Cie. KG, eller vanligen bara Miele, är en tysk tillverkare av vitvaror med säte i Gütersloh. Företagets viktigaste produkter är tvättmaskiner, torktumlare, diskmaskiner och dammsugare. Företaget grundades i Herzebrock 1899 av Carl Miele och Reinhard Zinkann, och ägs fortfarande av de båda grundarnas familjer. Verksamheten startades i en före detta kvarn. De första produkterna var mjölkcentrifuger och 1900 började bolaget tillverka smörmaskiner. Utifrån smörmaskinen utvecklade Miele bolagets första tvättmaskin samma år. 1907 flyttades verksamheten som nu omfattande 60 anställda till Gütersloh. 1911 började bolaget tillverka bilar. Bolaget utvecklades till Tysklands största tillverkare av mjölkcentrifuger, smörmaskiner, tvätt- och mangelmaskiner. 1916 startade produktion i Bielefeld. 1927 startades tillverkningen av dammsugare. 1929 var Miele först med att tillverka elektriska diskmaskiner i Europa. Bolaget tillverkade nu även motorcyklar och 1953 började bolaget tillverka och sälja mopeder men tillverkningen av dessa och motorcyklar lades ned 1960. Kaffemaskiner (espressomaskiner). Kylskåp, frysar och vinkylskåp. Inbyggnadsprodukter för kök. Gütersloh, Tyskland - tvättmaskiner och torktumlare. Bielefeld, Tyskland - diskmaskiner, dammsugare, diskdesinfektorer och industrimaskiner. Warendorf, Tyskland - kök och plastkomponenter. Oelde, Tyskland - spisar, ugnar, mikrovågsugnar och ångkokare. Euskirchen, Tyskland - elmotorer. Lehrte, Tyskland - tvätterimaskiner och varmmanglar. Bürmoss, Österrike - maskinkomponenter.

Krups

Krups är märke för hushållsprodukter som ingår i Groupe SEB. Krups är bland annat känt för sina kaffemaskiner. Företaget grundades 1846 av Robert Krups när han övertog en smedja i det som idag är stadsdelen Wald i Solingen. Företaget byggde då hushållsvågar. 1956 började man tillverka kaffebryggare och kaffemaskiner, brödrostar m.m. Företaget är känt för sina mixapparater med 3Mix som kom ut på marknaden 1959. Bolaget expanderade och 1964 hade Krups fyra fabriker i Solingen och en i Limerick på Irland. 1983 började Krups tillverka espressomaskiner och kaffemaskiner. Under 2000-talet har man valt att nischa sig mot mer exklusiva produkter jämfört med tidigare. På flera marknader tillverkar man espressomaskiner för Nespresso som också är märkta med krups logotyp. I de skandinaviska länderna säljs produkterna dock utan Krups-märkningen. Krups togs över av franska Moulinex 1991. När Moulinex gick i konkurs 2001 tog Groupe SEB över som ägare. Krups-produkter tillverkas i Solingen och Offenbach och säljs företrädesvis i Europa och Nordamerika.


Espressomaskiner